01
|
Zna charakterystykę i funkcje mikroflory fizjologicznej człowieka oraz podstawy klasyfikacji czynników determinujących chorobotwórczość bakterii
|
|
|
02
|
Zna podstawy analizy strukturalnej i genomowej w celu przewidywania stopnia wirulencji bakterii
|
|
|
03
|
Zna techniki identyfikacji czynników bakterii niezbędnych do przeżywania w organizmie gospodarza
|
|
|
04
|
Zna zasady przewidywania docelowych miejsc działania czynników antybakteryjnych
|
|
|
05
|
Znać metody korzystania z elektronicznych baz danych do identyfikacji bakterii chorobotwórczych
|
|
|
06
|
Charakteryzuje mechanizmy interakcji bakteria-gospodarz
|
|
|
07
|
Potrafi powiązać znajomość struktur i metabolizmu bakterii z przebiegiem infekcji
|
|
|
08
|
Identyfikuje geny i białka związane z wirulencją na podstawie analizy porównawczej sekwencji nukleotydowych i aminokwasowych baz danych
|
|
|